Over ons

De Blauwe Route is een netwerkorganisatie. Samen beantwoorden we onderzoeksvragen en verbinden we organisaties die een verbinding hebben met water: zout en zoet.

Doelstelling

De ‘Blauwe Route’ is erop gericht om het water in oceanen, zeeën, delta’s en rivieren beter te begrijpen, benutten en beschermen. Voor gezond en veilig water: zout en zoet. Op die manier kunnen we wereldwijd de duurzaamheid verhogen, terwijl welzijn en welvaart behouden blijven.

Ruim 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Bruikbaar water is onmisbaar voor de economie én de natuur. Het is de bron van onze voedselproductie, we gebruiken het als drager van afvalstromen en transport en het is steeds meer een bron voor energie en circulariteit. Precies op het kwetsbare grensvlak tussen water en land vinden we vruchtbare grond en wonen steeds meer mensen. We zijn afhankelijk van water. Maar watersystemen staan onder druk. De zeespiegel stijgt, klimaatverandering beïnvloedt de samenstelling van de oceaan, plastic afval vervuilt het water, er is een gebrek aan schoon drinkwater en extreme droogte komt vaker voor. Voor een gezonde en veilige toekomst is onderzoek nodig naar oplossingen voor het urgente thema ‘water’. Want het is noodzakelijk dat we het water beschermen én onszelf tegen het water beschermen. In Nederland en veel andere kwetsbare gebieden wereldwijd.

De Blauwe Route is een informele netwerkorganisatie. We beantwoorden maatschappelijk relevante onderzoeksvragen en verbinden organisaties die te maken hebben met water: zout en zoet. Samen willen we de relaties beter leren begrijpen tussen levende en niet-levende processen in alle watersystemen op de wereld. We ontwikkelen nieuwe technologieën, productiesystemen en woon- en werkruimte om het water duurzaam te kunnen benutten.

Nationale Wetenschapsagenda (NWA) 

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) brengt wetenschap dichter bij de maatschappij. De NWA is tot stand gekomen door een innovatief proces met de inbreng van burgers en wetenschappers. Het doel van de NWA is om met kennis een positieve, structurele bijdrage te leveren aan de maatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar voor wetenschappelijke en maatschappelijke impact te zorgen.

De NWA maakt wetenschap ook toegankelijk voor het grote publiek. Dit doet de NWA door wetenschappelijk onderzoek te laten zien én tegelijkertijd duidelijk te maken dat wetenschap niet ingewikkeld hoeft te zijn om er kennis van te nemen. Ook organiseert de NWA-evenementen waar mensen kansen krijgen om mee te denken en deel te nemen aan onderzoek én gaat de NWA samenwerkingen aan met (media)partners.

Meer informatie: Wetenschapsagenda.nl en Onderzoek op routes door consortia (NWA-ORC)

NWA Financieringscyclus info 

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) financiert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) sinds 2018 onderzoek in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), onder andere via een jaarlijkse financieringsronde voor onderzoek op routes door consortia (NWA-ORC). Het doel van het NWA-ORC programma is het stimuleren van innovatief, vraaggestuurd onderzoek. NWO vraagt de routenetwerken om thema’s voor te dragen die passen bij de vragen uit de samenleving, het Portfolio van onderzoek en het NWA-programma en die zich ook onderscheiden van onderzoek in andere programma’s. Daarnaast vraagt NWO ieder routenetwerk om de totstandkoming van het thema en het draagvlak te beschrijven.

Een belangrijke voorwaarde van dit financieringsinstrument is dat deelnemers onderdeel moeten zijn van een consortium. Onderzoek wordt uitgevoerd door brede, interdisciplinaire consortia die de hele kennisketen beslaan, ieder vanuit zijn of haar eigen deskundigheid. Zo kunnen burgers, wetenschappers, non-profit organisaties en bedrijven bijdragen aan de oplossing voor wetenschappelijke of maatschappelijke vraagstukken, een netwerk opbouwen en nieuwe kennis opdoen en die gebruiken voor doorontwikkeling.

Per route wordt elke twee jaar 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ORC-onderzoek binnen één thema. Met ingang van 2023 bestaat bovendien geen verplichting meer tot cofinanciering van het ORC-onderzoek. Door deze gegarandeerde financiering van de Blauwe Route, waarbinnen alle relevante partijen zijn vertegenwoordigd, is het mogelijk om op korte termijn te werken aan de meest relevante maatschappelijke vragen. NWO organiseert per thema collaboratieve workshops. Deze workshops zijn bedoeld voor alle deskundige partijen die kunnen bijdragen aan het vormen van een consortium, zoals onderzoekers, bedrijven, publiek-private maatschappelijke organisaties en belangenorganisaties. NWO wil met deze workshops nieuwe samenwerkingen stimuleren en de ontwikkeling van consortia faciliteren. Daarnaast zijn ideeën voor onderzoek te combineren. Deze aanpak draagt bij aan minder competitie en een lagere aanvraagdruk.

Meer informatie?

Neem contact op met het Blauwe Route supportteam.

Contact opnemen >