Habitatmodellen voor verspreiding van zandspiering
Zandspiering is een kleine algemene vissoort die een sleutelrol speelt in het voedselweb van de Noordzee. Door de afwezigheid van een commercieel belang is er in Nederland nooit veel onderzoek naar zandspiering gedaan. De snelle ontwikkelingen in het ruimtegebruik op de Noordzee in de vorm van windmolenparken en zandwinning vormen echter wel een bedreiging voor de habitat en daarmee het voorkomen van zandspiering.
In huidig onderzoek proberen we habitatmodellen te maken die de verspreiding van zandspiering in de Nederlands economische zone kan verklaren. Daarnaast wordt geprobeerd de rol en het gedrag van deze soort te doorgronden.
>>> Update 13 januari 2023
De afgelopen twee jaar zijn verspreid over een aantal vaartochten ongeveer vijfhonderd locaties op het Nederlands continentaal plat bemonsterd. Deze data zijn samen met bestaande verspreidingsdata van zandspiering samengevoegd en eerste habitat modellen laten zien dat er weliswaar langs de hele Nederlandse kust zandspiering voorkomt, maar dat er wel hotspots zijn waar de dichtheden aanmerkelijk hoger zijn. Het bleek dat het onderscheiden van de twee nauw verwante soorten in het veld soms erg lastig is. Daarom is een PCR test ontwikkeld waarmee achteraf in het laboratorium de twee soorten met zekerheid van elkaar onderscheiden kunnen worden.
Het programma ‘Topsector Water & Maritiem: Blauwe route’ financierde fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek over vraagstukken uit de ‘Blauwe route’.