Havenslib veranderen van afvalstroom naar grondstof

Elk jaar worden wereldwijd miljoenen tonnen sediment gebaggerd als onderdeel van havenonderhoud. Oxidatie van baggerspecie leidt tot CO2-emissies en het vrijkomen van verontreinigende stoffen.

Foto: Shutterstock
De Rotterdamse haven.
De Rotterdamse haven.

Projectnaam

Havenslib veranderen van afvalstroom naar grondstof

Looptijd

25 januari 2021
tot 14 februari 2025

Partners

  • Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ)

Links

Tegenwoordig wordt baggerspecie afgevoerd naar zee of ingesloten vanwege de hoge concentraties giftige stoffen en zware metalen. Dit maakt baggeren duur, maar de kosten kunnen worden verlicht als de sedimenten een hulpbron worden. Baggerspecie is bijvoorbeeld een potentieel bouwmateriaal en kan worden aangepast om de negatieve milieueffecten van hergebruik te beperken.

Van de mogelijke wijzigingsmaterialen zijn natuurlijke mineralen met een hoge reactiviteit, pH-bufferend vermogen en nuttige reactieproducten erg aantrekkelijk. Dit project zal onderzoeken hoe de toevoeging van reactieve silicaatmineralen, met name olivijn, waarvan bekend is dat het bijdraagt aan natuurlijke koolstofvastlegging, baggerspecie kan transformeren van afval naar grondstof.

Met behulp van verschillende soorten sediment uit de grootste zeehaven van Europa, de haven van Rotterdam, zullen we

  • de speciatie en stabiliteit van koolstof-, nutriënten- en metalen karakteriseren;
  • de fysische en chemische eigenschappen bepalen van havensediment dat is geamendeerd met olivijn (‘verbeterd’ havensediment), en
  • het gedrag van dit verbeterde sediment beoordelen voor een reeks (gesimuleerde) hergebruikscenario’s.

Dit project zal dus de haalbaarheid testen om havensediment om te zetten in een bouwmateriaal met een neutrale of negatieve CO2-voetafdruk. Daarnaast wordt verwacht dat ijzermineralen die gevormd worden in verbeterd havensediment gevaarlijke metalen vastleggen via sorptie. Deze Fe-fasen kunnen mogelijk fysiek worden gescheiden, waardoor verontreinigd sediment wordt verjongd. Tot slot kunnen silicaatmineralen de geotechnische stabiliteit van het sediment verbeteren, wat zal leiden tot een breder toepassingsgebied. Over het geheel genomen wil het project een ommekeer teweegbrengen in ons begrip van de uitdagingen en vooral mogelijkheden die gepaard gaan met het hergebruik van havensediment. Na afloop van dit project kan worden vastgesteld of eenvoudige natuurlijke hulpstoffen baggerspecie kunnen omvormen van afvalproduct tot grondstof.

Topsector Water & Maritiem: Blauwe route

Het programma ‘Topsector Water & Maritiem: Blauwe route’ financierde fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek over vraagstukken uit de ‘Blauwe route’.

Lees meer >